Julafton för Quake-fans

Det har inte direkt rått någon brist på multiplayer-FPS de senaste åren. Trots det har Quake en speciell plats i många gamers hjärtan. Den här våren kan därför komma att bli riktigt intressant.

Overwatch kan komma att förändra spelvärlden på många sätt. Upplägget att spela i lag, med karaktärer som har olika förmågor och kompletterar varandra, bryter ny mark, och vi har redan sett flera spel som tar efter ett och annat från Blizzards senaste släpp.

Men skulle inte den här texten handla om Quake, eller något liknande? Det har väl ingenting med Blizzard att göra? Jo, och nej, är svaret på den frågan. Kanske kommer Overwatch att bli en så stor framgång att alla kommande FPS tar till sig av det. Men det är, som Ture Sventon brukade säga, för tidigt att uttala sig om den saken.

Det kommande spelet i Quake-serien, Quake Champions, låter spelaren välja en av flera karaktärer med olika styrkor och svagheter. Än så länge har endast en av dessa presenterats, Nyx, som bl.a. kan teleportera sig och telefragga motståndare. Snart kommer en spelbar beta, som man kan anmäla intresse för på spelets sajt.

Reflex

Om du inte kan bärga dig, eller om du tycker att karaktärer med olika styrkor inte hör hemma i Quake, kan du kolla upp Reflex, som redan är släppt på Steam. Som early access har det funnits i två år, men nu är det släppt på riktigt. På spelets Steam-sida kan man läsa att spelet ska ge en känsla av 90-talsshooter, men med modern teknik. Och visst påminner det om Quake på många sätt. Vill du ha realistisk fysik får du leta någon annanstans.

En egen liga för spelet drar nu igång, och precis som i Quake finns möjligheten att skapa egna banor.