Breath of the Wild och liknande spel

Nintendo har släppt sin senaste konsol, och den har fått en hel del draghjälp av det senaste spelet i Zelda-serien. Men vad är egentligen mest banbrytande, konsolen eller spelet?

The Legend of Zelda: Breath of the Wild är det nittonde spelet i serien som inleddes med The Legend of Zelda, som släpptes i Japan 1986 och i Europa och Nordamerika året därpå. Konsolen Nintendo Switch är i skrivande stund så ny att det är svårt att säga om den kommer att slå, men många anser redan att det senaste Zelda-spelet är revolutionerande. I den här texten skriver Anders Wollner på M3 att spelet är det första helt öppna äventyrsspelet. Man måste upptäcka alla sidouppdrag på egen hand, genom att prata med NPC:s i byarna, och när man tagit sig upp i ett utsiktstorn får man inte tillgång till kartan automatiskt: man måste själv använda kikaren och markera intressanta områden.

Det här är faktiskt klassiskt Nintendo-tänk. Tidiga spel som Super Mario Bros byggde på principen att man inte skulle behöva läsa manualen, utan lära sig spelet genom att spela. Eftersom världen är stor och öppen finns det gott om tid att bara springa runt och upptäcka den. FZ:s recensent når fram till den första bossen efter ungefär tio timmars spelande. Det säger en hel del om hur stort spelet är. Till en början är man dock instängd på en högplatå, vilket gör att man har tid att bekanta sig med kontrollerna. Det första uppdraget är att hitta en skatt som kan bytas mot en paraglider som blir färdmedlet för att ta sig ned från platån. Nere på marken är det en bra idé att tämja en vildhäst för att kunna ta sig fram snabbare och utforska så mycket av Hyrule som möjligt.

Rime

I vår kommer ett annat spel, som inte har någonting med Nintendo att göra, att släppas. Det heter Rime och påminner inte så lite om både de senaste Zelda-spelen, samt de gamla godingarna Ico och Shadow of the Colossus. Spelvärlden har också drag av både Star Wars och Miyazakis filmer, och när man ser trailern får i alla fall vi lite Another World-vibbar (om nån kommer ihåg den gamla godingen).

Ursprungligen var det tänkt att Rime enbart skulle släppas till PS4, men efter att utvecklaren Tequila Works fick alla rättigheterna blev det klart att spelet även skulle släppas till PC. 26 maj är satt som släppdatum, och spelet kommer att kosta facila 30 dollar. Många har varit sugna på spelet ända sedan det visades för första gången på Gamescom 2013. Precis som i Ico och The Last Guardian styr man en ung, manlig protagonist, som i det här spelet försöker fly från en ö som det vilar en förbannelse över.

Tequila Works släppte Deadlight för några år sedan, och kommer senare i vår att släppa The Sexy Brutale, där man spelar en präst fångad i en Måndag hela veckan-loop där man ska lösa en mordgåta. Av trailern att döma blir TSB åtminstone hyfsat originellt, men vi tror personligen mer på Rime.